Το να κάνεις μία τούρτα με ζαχαρόπαστα είναι σχετικά εύκολο, βρίσκεις στον γούγλη μια καλή συνταγή, την ακολουθείς κατά γράμμα και βουαλά! Να το αποτέλεσμα.
Εύκολα, σχετικά γρήγορα και φυσικά αφού είναι γλυκιά, το πιθανότερο νόστιμη. Εδώ που τα λέμε, κάθε νοικοκυρά που σέβεται τον εαυτό της μια τούρτα μπορεί να την κάνει. Τι γίνεται όμως όταν θέλουμε να εντυπωσιάσουμε; Όταν θέλουμε η γεύση να μείνει αξέχαστη όπως και η εμφάνιση;
Όταν θέλουμε να στήσουμε την τούρτα αλλά δεν στήνεται; Όταν ζαχαρόπαστα δεν ανοίγει όπως το βίντεο;
Παρακάτω θα διαβάσετε 5 μυστικά που μπορείτε να γλυτώσετε χρόνο και κόπο και φυσικά να έχετε ένα τέλειο αποτέλεσμα.
1. Πως να σταθεί εύκολα η τούρτα.
Σε κάθε συνταγή τούρτας θα δείτε ότι βάζουν την τούρτα στο ψυγείο για λίγες ώρες (1-3 ώρες). Κι εσείς ακολουθώντας τη συνταγή πιστά βγάλατε το τσέρκι μετά από 3 ώρες και η τούρτα…. έκατσε, τρεξαν οι κρέμες και εσείς προσπαθείτε να το σώσετε. ΣΤΟΠ. Πάμε πάλι.
Τα παραπάνω ισχύουν εφόσον τα κάνατε όλα σωστά ΟΜΩΣ είναι δύσκολο το ψυγείο σας να αποδίδει ψύξη τόσο γρήγορα όσο ένα επαγγελματικό (συμβαίνει αλλά όχι εύκολα) οπότε καλύτερα να δώσετε περισσότερο χρόνο να “παγώσουν” τα υλικά. Μία εξίσου καλή λύση είναι η κατάψυξη. Στην χαμηλή θερμοκρασία του καταψύκτη είναι εύκολο τα υλικά να σταθούν γρήγορα ακόμα και αν δεν μας έχει πετύχει 100% η συνταγή.
2. Πως να μην κολλάει η ζαχαρόπαστα στα χέρια.
Συχνά, ειδικά το χειμώνα, το να δουλέψεις τη ζαχαρόπαστα καταντά μαρτύριο. Κολλάει στα χέρια, στα εργαλεία και γενικά σου κάνει τη ζωή ακόμα πιο δύσκολη απ’ ότι είναι, από τη στιγμή που αποφάσισες να φτιάξεις “αυτήν την φοβερή ιδέα που είχες” την τούρτα.
Μερικές πρακτικές λύσεις για να δουλέυετε άνετα και να μη χάνετε το χρόνο σας να ξεκολλάτε τα εργαλεία από τη ζαχαρόπαστα. Ενας από τους βασικούς παράγοντες που η ζαχαρόπαστα γίνεται τόσο sticky, είναι η υγρασία. Ναι, η γνωστή υγρασία του χώρου επηρεάζει τη ζαχαρόπαστα, η οποία την τραβάει σαν μαγνήτης.
Εάν λοιπόν στο χώρο που δουλεύετε έχει υγρασία, ένας αφυγραντήρας θα ήταν μία πολύ καλή λύση. ΟΙ αφυγραντήρες ρεύματος είναι ιδανικοί για αυτή τη δουλειά. Ενας άλλος τρόπος είναι (εφόσον υπάρχει) το κλιματιστικό (Air Contition). Τα περισσότερα κλιματιστικά έχουν τη δυνατότητα να αφαιρέσουν την υγρασία από το χώρο με τη λειτουργία της σταγόνας (αφυγρανση).
3. Πως σφίγγουν σωστά οι κρέμες
Η σωστή υφή είναι σημαντικό ζήτημα στη ζαχαροπλαστική όπως και στη μαγειρική. Το να ακολουθήσουμε τη συνταγή μας είναι το ένα, το να χρησιμοποιήσουμε τα κατάλληλα υλικά είναι το δεύτερο. Λοιπόν τα πράγματα είναι απλά.
Αν θες να δέσει σωστά, θέλει αγνό βούτυρο. Το γνωστό αγελαδινό, το λευκό, 80% λιπαρά, καθαρή γεύση και πλούσιο άρωμα. Η άλλη λύση είναι τα έτοιμα μείγματα, που δίνουν πολύ ωραίο αποτέλεσμα στην εμφάνιση, όμως από γεύση είναι “άστα να πάνε”. Τέτοιες θα βρείτε συνήθως (δεν ισχύει πάντα) σε μεγάλα καταστήματα όπου ο όγκος εργασίας δεν επιτρέπει την σωστή παρασκευή των υλικών ή σε αλυσίδες Σ/Μ.
Και φυσικά, η καλή ψύξη βοηθάει πάντα για ένα σταθερό αποτέλεσμα. Και εδώ το να μπει η κρέμα στο ψυγείο μέχρι να σφίξει αρκετά είναι απαραίτητο. ΜΗ βιαστείτε. Επιτρέψτε να “παγώσει”.
4. Πως μπαίνουν τα στολίδια ζαχαρόπαστας στο πλάι της τούρτας
Είναι αλήθεια πως ως λάτρης της ζαχαρόπαστας την βλέπω ως στολίδι και μόνο που στρώνεται απαλά επάνω στην τούρτα. Όμως, οι περισσότεροι από εμάς, έχουμε συνήθως κάποιο θέμα στο μυαλό μας.Ο χώρος επάνω και στο πλάι της τούρτας, είναι ιδανικός για να εκφράσετε όλο το ταλέντο σας και να χαρίσετε την αγάπη σας στους δικούς σας ανθρώπους. Ενώ όμως η φαντασία οργιάζει, η εφαρμογή απαιτεί τις γνώσεις της τέχνης. Ετσι, ενώ βλέποντας μερικά βίντεο στο YouTube είναι εύκολο (σχετικά), κάποιες λεπτομέρειες απαιτούν επιπλέον γνώση. Και το δυσκολότερο κομμάτι όλης της δημιουργίας σας είναι….να σταθούν τα στολίδια στο πλάι. Φτιάξατε υπέροχα λουλούδια ή άλλα σχέδια με κουπάτ ή στο χέρι και ΔΕΝ στέκονται με τίποτα. Πήρατε μάλιστα και CMC την βρώσιμη κόλλα ζαχαροπλαστικής, αλλά το αποτέλεσμα το ίδιο.Η λύση είναι απλή. Μακαρόνια. Ναι Μακαρόνια. Αφού βάλουμε την κόλλα στις επιφάνειες, καρφώνουμε με προσοχή να μη σπάσει, ένα κοντό κομμάτι μακαρόνι περίπου 3 εκατοστά στο στολίδι(κατά προτίμηση ψιλούτσικο αλλά όχι πολύ λεπτό) και στη συνέχεια το τοποθετούμε καρφώνοντας ανάλογα την άλλη άκρη στην τούρτα. Και Βουαλά! Το στολίδι μας στέκεται άφοβα.5. Πως στηρίζουμε το 2ο όροφο της τούρτας
Είναι αλήθεια πως το “ιερό δισκοπότηρο” της ζαχαροτεχνίας είναι οι πολυώροφες τούρτες. Κάθε ζαχαροτέχνης που σέβεται τον εαυτό του μπορεί να στήσει πολυώροφη τούρτα. Όμως ενώ ίσως η κατασκευή αρχικά να μοιάζει απλή, όταν έρθει η στιγμή να τοποθετηθεί ο επόμενος όροφος, ένα ελαφρύ τρεμόπαιγμα στην καρδούλα υπάρχει όσο τεχνίτης και να είσαι.
Μία λύση που σώζει λοιπόν στο θέμα της στήριξης του επόμενου ορόφου λύνεται εδώ. Το βασικό ερώτημα έχει ως εξής, “΄θα αντέξουν οι κάτω όροφοι το επιπλέον βάρος; και αν ναι για πόση ώρα; Η απάντηση είναι και πάλι απλή. Καλαμάκια γρανίτας. Χρειαζόμαστε τέσσερα ανά όροφο τα οποία θα τοποθετηθούν ως κολώνες κάτω από το κάθε όροφο. Κομμένα στο απαραίτητο ύψος δημιουργούν μία ενυσχημένη δομή που αντέχει.
Αυτές είναι μερικές μικρές συμβουλές που θα κάνουν τη ζωή σας πιο εύκολη και την τούρτα σας πιο όμοφρη. Ακολουθείστε τα τιπς αυτά άφοβα και εντυπωσιάστε με το αποτέλεσμα.
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο μοιραστείτε το.
2 Απαντήσεις
Καλημέρα σας,
1/4 κγ σε 1/3 της κούπας νερό είναι η βασική συνταγή, όμως προτείνω λίγο μεγαλύτερη ποσότητα cmc για τα πλαϊνά στολίδια.
Καλές Δημιουργίες!!
Πολύ καλό και ενδιαφέρον αρθρο.
Ξερετε σε τι αναλογία διαλύεται το cmc;