ζαχαρόπαστα

Άγιος Βαλεντίνος – Η ιστορία, οι παραδόσεις και η ελληνική εκδοχή της Ημέρας του

Αγιος Βαλεντινος με λουλούδια και γλυκά

Σοκολατένιες καρδιες και κόκκινα τριαντάφυλλα για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Αυτό το άρθρο αφορά την ανακάλυψη της προέλευσης της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου. Ως εκ τούτου, θέλουμε να μάθετε ποια είναι η ελληνική εκδοχή αυτής της αισθησιακής γιορτής, ωστόσο, θέλουμε επίσης να διερευνήσουμε την ιστορία του Αγίου Βαλεντίνου μαζί με τις σύγχρονες παραδόσεις που υπάρχουν.

Η ελληνική εκδοχή της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου

Η ταύτιση του εορτασμού του Αγίου Βαλεντίνου με τον έρωτα, ξεκίνησε στα τέλη του Μεσαίωνα στην Αγγλία, με παγανιστικές και χριστιανικές αναφορές. Παρ’ όλα αυτά, ο Άγιος Βαλεντίνος δεν αναφέρεται πουθενά στο ορθόδοξο ημερολόγιο και, φυσικά, η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν τον αναγνώρισε ποτέ. “Αυτός ο άγιος είναι ανύπαρκτος για εμάς. “Είναι μια μυθοπλασία δυτικής προέλευσης”, λένε άνθρωποι της Εκκλησίας.Αγιος Βαλεντίνος

Με τη σειρά της, η Καθολική Εκκλησία στην αναθεώρηση του γενικού εορτασμού της το 1969 υποβάθμισε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου σε τοπική γιορτή, επειδή δεν γνώριζε σχεδόν τίποτα για τη ζωή του, εκτός από το ότι θάφτηκε στη Via Flaminia της Ρώμης στις 14 Φεβρουαρίου. 

 

Ωστόσο ο “ξενόφερτος” άγιος άρχισε να μπαίνει για τα καλά στη ζωή των Ελλήνων ως ημέρα των ερωτευμένων στα τέλη της δεκαετίας του ’70 με πρωτοβουλία των ανθοπωλών. Σύντομα στο χορό μπήκαν και οι ζαχαροπλάστες προσφέροντας διάφορα γλυκά  και κυρίως σοκολάτες και σοκολατάκια σε σχήμα καρδιάς. Οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας πρότειναν στους ερωτευμένους Έλληνες να τιμούν και να γιορτάζουν τους αγίους που υπάρχουν στον ορθόδοξο εορτασμό.

Παρόλα αυτά σύμφωνα με έναν μύθο, ο Βαλεντίνος ήταν ιερέας που έζησε τον τρίτο αιώνα μ.Χ. Όταν ο αυτοκράτορας Κλαύδιος Β’ αποφάσισε ότι όλοι οι ανύπαντροι άνδρες ήταν καλύτεροι στρατιώτες από εκείνους που είχαν συζύγους και οικογένειες, απαγόρευσε στους νέους άνδρες να παντρεύονται. Ο Βαλεντίνος, αντιλαμβανόμενος την αδικία του σχετικού διατάγματος, δεν υπάκουσε στον Κλαύδιο και συνέχισε να φέρνει κρυφά νεαρά ζευγάρια στην κοινωνία.

Αγιος βαλεντίνος Κάποια στιγμή, όμως, ο Κλαύδιος διέταξε την εκτέλεσή του, καθώς έμαθε για τις ενέργειές του.

Ένας άλλος μύθος θέλει τον Βαλεντίνο να πεθαίνει επειδή βοήθησε τους χριστιανούς να δραπετεύσουν από τη φυλακή και τα βασανιστήρια που ακολούθησαν.

Αν και η πραγματική ιστορία του Βαλεντίνου παραμένει πολύ μυστηριώδης, όλες οι ιστορίες και εκδοχές συγκλίνουν στην εικόνα μιας συμπαθητικής, ηρωικής και κυρίως ρομαντικής φιγούρας.

Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, ο Βαλεντίνος θα γίνει ένας από τους σημαντικότερους αγίους στη Βρετανία και τη Γαλλία. Αν και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου γιορτάζεται στα μέσα Φεβρουαρίου επειδή πέθανε ή θάφτηκε εκείνη την ημέρα γύρω στο 270 μ.Χ., υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Εκκλησία αποφάσισε να ορίσει στρατηγικά την ημερομηνία ώστε να συμπέσει με τα Λουπερκάλια,lupercalia τη ρωμαϊκή γιορτή, προς τιμήν του θεού της γονιμότητας Λουπερκίου, σε μια προσπάθεια να προσηλυτίσει τους ειδωλολάτρες. 

 

Τα Λουπερκάλια επέζησαν τα πρώτα χρόνια του χριστιανισμού μέχρι που απαγορεύτηκαν στα τέλη του 5ου αιώνα, όταν ο Πάπας Γελάσιος κήρυξε την 14η Φεβρουαρίου ως Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

αγιος βαλεντίνοςΧρειάστηκαν πολλά χρόνια, ωστόσο, για να συνδεθεί οριστικά και αμετάκλητα η γιορτή με τον έρωτα, με τις πρώτες γραπτές αναφορές να εμφανίζονται μετά το 1400.

Oι σύγχρονες παραδόσεις του Αγίου Βαλεντίνου

Την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου δίνουμε κόκκινα τριαντάφυλλα και σοκολάτες σε σχήμα καρδιάς. Γνωρίζετε όμως γιατί αυτές οι παραδόσεις έγιναν συνήθεις για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου; Γιατί θεωρούμε ότι τα τριαντάφυλλα είναι τα λουλούδια του Αγίου Βαλεντίνου;
Όπως είπαμε παραπάνω, η ζωή του Αγίου Βαλεντίνου συνοδεύεται από διάφορους θρύλους, που τον θέλουν ως προστάτη των ερωτευμένων. Ο Άγιος είχε τη φήμη του ειρηνοποιού. Μια μέρα, ενώ καλλιεργούσε τριαντάφυλλα στον κήπο του, άκουσε ένα ζευγάρι να τσακώνεται. Αυτό τον σόκαρε! Έκοψε λοιπόν ένα τριαντάφυλλο, βγήκε στο δρόμο, πλησίασε το ζευγάρι και τους ζήτησε να τον ακούσουν. Ήταν πολύ υπάκουοι και άκουσαν τι είχε να πει. Ο Άγιος, αφού τους πρόσφερε το τριαντάφυλλο, τους ευλόγησε. Αμέσως ο έρωτας επέστρεψε και τώρα τα τριαντάφυλλα είναι το λουλούδι των ερωτευμένων.

Γιατί φοράμε κόκκινο την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου;

Το κόκκινο είναι το χρώμα του πάθους και της σεξουαλικότητας. Μια μελέτη από ψυχολόγους του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ διαπίστωσε ότι οι άνδρες βρήκαν τις γυναίκες που φορούσαν κόκκινο ήwearing red chlothesGirl in a red dress with red flowers στέκονταν μπροστά σε κόκκινο φόντο πιο ελκυστικές και σεξουαλικά πιο επιθυμητές από τις γυναίκες που φορούσαν ή στέκονταν μπροστά σε διαφορετικά χρώματα. Το ίδιο όμως ισχύει και για τις γυναίκες όταν βλέπουν έναν άνδρα να έχει μια κόκκινη πινελιά στο ντύσιμό του. Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει επίσης την αυτοπεποίθηση, τον αυθορμητισμό και την αποφασιστικότητα.

Γιατί συνδέουμε τη σοκολάτα με την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου;

Στη βικτοριανή εποχή, η αποπλάνηση και η σοκολάτα ήταν ένα ζευγάρι. Φαίνεται ότι οι νεαροί άνδρες του 19ου αιώνα γνώριζαν ότι το ασφαλέστερο “όπλο” τους για να κατακτήσουν τις γυναίκες ήταν ένα κουτί σοκολάτες.chocolate heart Τι θα μπορούσε να είναι ωραιότερο από το να δείχνει κάποιος την glycozy make cake property imagesαγάπη του στη σύντροφό του, προσφέροντας ένα κουτί σοκολατάκια; Δείχνει σεβασμό, προσοχή, ακόμα και καλό γούστο!!!

Υπάρχει λοιπόν και άλλος ένας μύθος που θέλει αυτή τη φορά τον όχι και τόσο “Άγιο” Βαλεντίνο, να σαγηνεύει κάθε θηλυκό που συναντά και ακόμα περισσότερο να τους χαρίζει σοκολατένιες καρδιές και κόκκινα τριαντάφυλλα και να αποσπά έτσι τον πολύτιμο “έρωτα” τους. Τις φλέρταρε λοιπόν μέχρι να “ενδώσουν”. Η τακτική του αυτή με τα ολοκόκκινα τριαντάφυλλα και τις σοκολατένιες καρδιές έγινε ευρύτερα συνήθεια, αλάνθαστη τεχνική για πολλούς, στην αρένα του έρωτα.

 Έτσι, φτάνουμε στο σήμερα όπου οι Sweet Heart Pinatas αποτελούν ένα must, μέσα από ένα σύνολο προτάσεων που υπάρχουν στην αγορά.sweet heart pinata Μετά τα σοκολατάκια καρδίες και τα λουλούδια από ζαχαρόπαστα, οι Sweet Heart Pinatas σας προσφέρουν το απόλυτο δέσιμο, με την πραγματική σοκολάτα να κυριαρχεί και τα sugar cookies με τα heart marshmellows να απογειώνουν το αποτέλεσμα.

Ίσως η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου να αναδεικνύει τον έρωτα, ωστόσο, η φιλοσοφία μας στη Glycozy Make Cake βασίζεται στην πεποίθηση ότι ο Νους, το Σώμα και το Πνεύμα μας λειτουργούν πάντα σε αλληλεπίδραση σε κάθε εμπειρία που μπορεί να έχουμε. Εικόνα, γεύση και συναίσθημα συνταράσσουν το μυαλό και το σώμα, μέσα από το κάτοπτρο του έρωτα.
Happy Valentine’s Day!

Source: https://www.countrylife.co.uk

Share:

More Posts

Τούρτα Γενεθλίων Κοκτέιλ Μαργαρίτα

Τούρτα Γενεθλίων KTM – Copy

Τούρτα Γενεθλίων Κοκτέιλ Μαργαρίτα Μια Τούρτα Γενεθλίων Κοκτέιλ Μαργαρίτα για να Ψυχράνεις την Καλοκαιρινή σου Γιορτή! Τα γενέθλια είναι μια ξεχωριστή περίσταση που αξίζει να

Τούρτα Γενεθλίων KTM

Τούρτα Γενεθλίων KTM

Τούρτα Γενεθλίων KTM Τούρτα Γενεθλίων KTM: Γλυκές Στροφές για τους Παθιασμένους Οδηγούς Έχεις ένα φίλο/φίλη, συγγενή ή σύντροφο που ζει και αναπνέει για τις μοτοσικλέτες;

τούρτα γάμου χωρίς λακτόζη

Τούρτα Γάμου Χωρίς Λακτόζη

Τούρτα Γάμου Χωρίς Λακτόζη Ονειρεμένη Γλυκιά Απόλαυση για την πιο Σημαντική Ημέρα (Κάτω Τούμπα, Θεσσαλονίκη) Η γαμήλια τούρτα αποτελεί το επίκεντρο της γαμήλιας δεξίωσης, συμβολίζοντας

Τούρτες γενεθλίων ζώα της ζούγκλας

Τούρτες γενεθλίων ζώα της ζούγκλας

Τούρτες γενεθλίων ζώα της ζούγκλας   Τούρτες Γενεθλίων Ζώα της Ζούγκλας!: Μια Ζωηρή Δημιουργία από το Glycozy Make Cake (Κάτω Τούμπα, Θεσσαλονίκη) Γιορτάζει ο μικρός

Πείτε μας τη γνώμη σας